Eten & drinken in Praag
Tijdens een bezoek aan Praag kun je op culinair gebied uit meer dan 1.200 verschillende restaurants kiezen. Bijna alle wereldkeukens zijn wel vertegenwoordigd. Wanneer je Chinees, Italiaans of Frans wilt tafelen is dit geen enkel probleem. Maar ook een proeverij uit de traditionele Tsjechische keuken mag zeker niet overgeslagen worden!
De Boheemse keuken wordt van oorsprong gekenmerkt door stevige gerechten met ingrediënten als aardappel, kool, meeldeeg en vlees. De basis stamt af van volksgerechten waarvan de ingrediënten thuis verbouwd werden. Hoewel dit voornamelijk eenvoudige ingrediënten waren, zijn de gerechten die ermee worden gemaakt zeer origineel en arbeidsintensief. De Tsjechische keuken is sterk beïnvloed door de keukens van de omringende landen. Dit kwam voornamelijk door de gezamenlijke geschiedenis in de vorm van Oostenrijk-Hongarije.
De lunch is de belangrijkste maaltijd in Tsjechië, deze is dan ook warm en uitgebreid. Een gezellig aperitief in de vorm van een glaasje slivovice (pruimenlikeur), borovička (jenever) of becherovka (soort kruidenbitter) is dan ook niet ongebruikelijk. Met name becherovka is erg populair in Tsjechië. Deze drank wordt gemaakt van 32 soorten kruiden, anijszaad en kaneel. De drank, met een alcoholpercentage van 38%, wordt koud en soms in combinatie met tonic geserveerd. Bij het aperitief kan chlebicky worden geserveerd, dit zijn kunstzinnige canapés die in ontelbare variaties met salami, ham, kaas en salade (vooral de Boheemse aardappelsalade) kunnen voorkomen.
De daadwerkelijke maaltijd wordt gestart met één van de vele soorten smaakvolle soepen. Van bouillons en groentesoep tot de vollere typisch Tsjechische soepen. Probeer bijvoorbeeld eens sumavask bramborov polevka; een heerlijke traditionele aardappelsoep met gedroogde paddenstoelen.
Gebakken of gestoofd vlees vormt meestal de belangrijkste gang, bijna altijd met een roomsaus of andere een zachte saus op basis van melk en boter. De gerechten hovězí s rajskou / koprovou omáčkou (rundvlees met tomaten- of dillesaus) en svíčková na smetaně (lendenstuk met roomsaus) zijn absoluut het kennismaken waard.
Wat je in Praag ook zeker geprobeerd moet hebben is: vepřo knedlo zelo, een typisch Tsjechische schotel met varkensvlees, zuurkool en Boheemse knoedels. De knoedels zijn gemaakt van meel en worden vaak geserveerd in vierkante plakken. Lekker om bij dit gerecht te drinken is uiteraard de Pivo, een koel pilsener bier zoals bijvoorbeeld een Pilsner Urquell, een Gambrinus of een Prague Staropramen. De pilsener is uitgevonden in Tsjechië, en is dus nationale trots. Maar ook een rode wijn als de Svatovarinecke of Frankovka smaken uitstekend bij dit gerecht. Deze typisch Tsjechische wijnen komen uit Zuid Moravië.
In Tsjechië zijn ook zoete, warme hoofdgerechten gebruikelijk. De bekendste is Ovocne knedliky (zie foto links), een combinatie van allerlei soorten meeldeeg en vruchten, zoals bijvoorbeeld abrikoos, aardbeien of bramen. Dit gerecht is lekker in combinatie met een Tsjechische, witte Tramin Cerveny of Riesling wijn.
Daarnaast vind je in de Tsjechische keuken vele gerechten waarvan aardappelen het belangrijkste ingrediënt vormen. Probeer daarom ook eens de bijgerechten “bramboráky” en “bramborové placky“, dit zijn twee soorten aardappelpannenkoeken.
Tijdens de kerstdagen is kapr marinovaný een typisch Tsjechisch culinair hoogstandje. Volgens traditie begin je met een kom erwtensoep, gevolgd door een karperschnitzel met een aardappelsalade. Deze karpers worden gevangen in de meren in Zuid-Bohemen en overal in het land verkocht. Net als bij ons wordt er ook genoeg gesnoept in Tsjechië rond de kerstdagen, Tsjechisch gemberbrood is dan het favoriete lekkernij.
Zelf een keer een Tsjechische traktatie als ovcocne knedliky of sumavask bramborov polevka maken? Kijk hier voor de recepten van: Tvarohove ovocne knedliky en sumavask bramborov polevka
Eet smakelijk! Dobrou chut’!