Kasteel Karlstein

Praag, met zijn vele bezienswaardigheden, is één van de favoriete vakantiebestemming in Tsjechië. Toch is niet alleen de hoofdstad zelf, maar ook de omgeving de moeite van het bezoeken waard. Neem bijvoorbeeld het dorpje Karlstein en het gelijknamige kasteel dat zich daar in de buurt bevindt. Kasteel Karlstein is één van de symbolen van het Tsjechische koninkrijk. Het is een prachtig, Gotisch bouwwerk uit 1348, dat op zo’n 20 km van Praag gelegen is.

Boheemse schoonheid
Kasteel Karlstein is omgeven door vele heuvels en mooie rotspartijen. Het biedt een geweldig uitzicht over het glooiende landschap en de Berounka-rivier. Zoals de naam al doet vermoeden, is Karlstein opgericht door Karel IV, de Boheemse koning en keizer van het Heilige Roomse Rijk. Het kasteel werd door de vorst gebruikt als zomerresidentie, maar er werden ook waardevolle relikwieën en krooninsignes bewaard.

Religieuze symboliek
Karlstein is opgedeeld in drie niveaus, elk met een eigen symboliek. Het lage ‘wereldlijke’ gedeelte vormde de woonruimtes van de vorst en zijn gevolg. Iets hoger gelegen bevond zich de Onze Lieve Vrouwekerk en een kapel dat Karel IV gebruikte voor gebed en bezinning. De 60 meter hoge (losstaande) toren vormde het hoogste niveau. Hier bevindt zich de Heilige Kruiskapel die symbool staat voor het hemelrijk Jeruzalem.

Kasteel Karlstein bezoeken
Het kasteel is alleen te bezichtigen met een rondleiding. Vooral in de zomermaanden kan het erg druk zijn en is het geen overbodige luxe om van tevoren te reserveren. Aangezien het kasteel met het openbaar vervoer moeilijk te bereiken is, is het aan te raden om in Praag een volledige tour te boeken. Met een transfer word je dan bij het kasteel afgezet. Ben je van plan er met de auto heen te reizen? Houd er dan rekening mee dat het nog een flinke klim is naar het kasteel vanaf de parkeerplaats.