Je kunt zorgeloos gebruik maken van het openbaar vervoer in Praag. De stad is vertegenwoordigt met alle moderne vervoersmiddelen en is door een dicht netwerkt van diverse vervoerswegen makkelijk bereisbaar. Metro’s, bussen, treinen en trams rijden vaak en volgens dienstregeling. Taxi’s in Praag zijn over het algemeen goedkoop, maar informeer altijd vooraf even naar de prijs.

Het fijne aan het openbaar vervoer in Praag is onder andere dat je één en het zelfde kaartje kunt gebruiken voor zowel metro, bus, trein of tram. De prijs voor een kaartje wordt opgebouwd uit zones en geldigheidsduur. Het standaardkaartje, waar je al bijna overal in Praag mee komt, is geldig voor de zones P en O:

  • Zone P, is inclusief metro, tram, buslijn nr. 100-299 en 501-599, boten en een selectie treinlijnen.
  • Zone O, is inclusief  bussen naar de buitenwijken nr. 300-399 en 601-620 en een selectie treinlijnen.

De daarbij behorende geldigheidsduur en prijs wordt als volgt verdeeld:

90 min. (standaard) iets meer dan €1,-
30 min. Iets minder dan €1,-
24 uur ongeveer €4,50
72 uur iets meer dan €12,-

Binnen de bovengenoemde geldigheidsduur mag je onbeperkt overstappen. Mocht je binnen zone P andere lijnen naar de buitenwijken van Praag willen nemen, betaal je ongeveer het dubbele tarief. De kaartjes zijn verkrijgbaar in metrostations, tabakszaken, kiosken en in sommige hotels. Let wel op; het kaartje is pas geldig na het afstempelen in een oranje-geel gekleurde automaat (deze vind je op de stations en in de tram en bus).

Tip: bij tabakszaken en winkels met een rood/gele sticker op de ruit geplakt kun je ook voordelige abonnementen waarmee je voor een bepaalde periode ongelimiteerd gebruik maken van bus, trein, tram en metro. Ideaal voor een stedentrip Praag!

Trams in Praag
De tram is een populair vervoersmiddel om in de stad te gebruiken. De meest bekende toeristische plekken zijn namelijk goed bereikbaar per tram. De dienstregeling start om 04.30 uur en loopt tot middernacht. Daarnaast zijn er acht trams die ’s nachts rijden op de meest populaire routes.
Een leuke manier om Praag te ontdekken is via tramlijn 91, deze tram rijdt namelijk dwars door de historische stad. Voor meer informatie: http://www.dpp.cz/en/nostalgic-tram-line-no-91/

Bussen in Praag
Om Praag te verkennen is ook de bus een erg leuke manier van reizen. Er zijn veel verschillende buslijnen en de bussen rijden vaak, ongeveer ieder kwartier tot half uur. Van 05.00 – 00.00 uur kan je gebruik maken van dit vervoersmiddel. Daarnaast zijn er ook een aantal nachtbussen actief, die tot 04.30 uur rijden.

Metro’s in Praag
Praag heeft een overzichtelijk metronetwerk met 54 stations die verdeeld zijn over drie lijnen die het centrum van Praag met de buitenwijken verbindt:

  • Lijn A (groen): Skalka – Dejvická
  • Lijn B (geel): Cerny Most – Zlicín
  • Lijn C (rood): Nádrazí Holesovice – Háje

Tussen 05.00 uur en middernacht rijden de metro’s elke 4 tot 10 minuten. In de spits is dat iedere 2 tot 3 minuten. De stations zijn goed verlicht en schoon.

Treinen in Praag
Praag beschikt over twee grote treinstations. De grootste is station Hlavní nádraží, Het ligt ingesloten tussen de wijken Vinohrady en Nové Mesto op ongeveer één kilometer afstand van het Oude stadsplein in Satré Mesto. Het tweede grote treinstation in Praag is station Holešovice in de wijk Holešovice. Het station is geopend in 1980, heeft een modern uiterlijk en ligt drie kilometer ten noorden van centraal station Hlavní nádraží. De treinen variëren enigszins in luxe niveau. De SuperCity bestaat uit moderne 1e klasse wagons en restauratiewagons met een bar. De Express treinen zijn vergelijkbaar met de InterCity treinen, zoals wij deze kennen. De treinen zijn modern en in alle treinen kun je eten en drinken kopen.

Taxi’s in Praag

Een taxi nemen in Praag is over het algemeen goedkoop, maar dan moet je wel de juiste vinden wat lastig kan zijn als je niet bekend bent in Praag. Neem liever geen wachtende taxi bij de uitgang van hotels, restaurants of andere uitgaansgelegenheden, want hoe beter de locatie des te duurder de rit waarschijnlijk zal uitpakken. Als je een stukje verder loopt zie je vaak de taxi’s die gebruikelijkere tarieven hanteren. Het beste kun je altijd vooraf even naar de prijs informeren. Geef ook aan dat je op de meter wilt rijden. Er wordt een starttarief en een tarief per kilometer gehanteerd. De informatie omtrent de kilometerprijs moet vermeld staan op het dashboard van de taxi. Daarnaast kun je checken of de tarieven vermeld op de voordeuren van de taxi overeenkomen met de ingetoetste tarieven op de meter. Iedere taxichauffeur is verplicht na de rit een bewijs te geven met het totaalbedrag. Je kunt voor de rit aangeven dat je deze wilt ontvangen, dan heb je direct meer kans dat de meter wordt ingeschakeld. Een taxi bestellen in Praag is 24 uur per dag mogelijk.

AAA Taxi staat bekend om het hanteren van betrouwbare tarieven. Dit bedrijf werkt dan ook in samenwerking met het vliegveld van Praag. Je kunt hierbij uitgaan van een basis instaptarief van ongeveer €1,50 (40 CZK) waarna ongeveer €1,- (28 CZK) per gemaakte kilometer. Gebruikelijk is om een fooi te geven van ongeveer 10%.


Autohuur in Praag

Je kunt ervoor kiezen met een eigen auto naar Praag te reizen, maar het is ook mogelijk om ter plekke  een auto te huren. Hoewel Praag relatief veilig is om met de auto te bezoeken, loop je met een locale huurauto wel minder risico om het doelwit te worden van autodieven. Zorg er in ieder geval voor dat je geen waardevolle spullen in de auto achterlaat. Een auto huren in Praag kan bij diverse Tsjechische en buitenlandse verhuurbedrijven. Maar het is ook makkelijk om vooraf een auto via internet te reserveren. Voor het huren van een auto in Praag ligt de minimumleeftijd op 21 jaar.

Voor meer informatie over het openbaar vervoer in Praag kijk op website van Praag Public Transport.