Ossuarium van Sedlec

Praag is een prachtige stad waar je dagenlang kunt rondwandelen en dan waarschijnlijk nóg niet alles gezien hebt. Maar voor wie toch wat extra tijd om handen heeft of gewoon erg benieuwd is naar de omgeving van Praag, is een bezoek aan het Ossuarium van Sedlec zeker de moeite waard.

Een kapel met bijzondere decoraties
Het Ossuarium van Sedlec (in het Tsjechisch: Kostnice Sedlec) is een rooms-katholieke kapel op zo’n tachtig kilometer buiten Praag. Het Ossuarium bevindt zich op een begraafplaats en is niet zomaar een kapel, maar eentje met een wel heel bijzondere decoratie: de kapel is namelijk versierd met schedels en botten.

Een begeerde laatste rustplaats
De geschiedenis in het kort: in de 13e eeuw nam een abt een handjevol aarde van de Calvarieberg mee en strooide dit uit over het kerkhof, dat daarna tot heilige grond werd verklaard. De begraafplaats werd al snel een begeerde laatste rustplaats voor mensen uit heel Europa. Men kwam dan ook steeds meer ruimte tekort, zeker toen in de 15e eeuw midden op het kerkhof een kerk werd gebouwd. De botten werden daarom in de kelder van de kerk opgeslagen. In de 19e eeuw kreeg beeldhouwer Frantisek Rint de opdracht om de inrichting van de kapel te veranderen. Hij koos ervoor om schedels en botten te gebruiken voor de decoratie van de kerk en gaf daarmee de kapel zijn huidige – en vooral bijzondere – uiterlijk.

Een bezoek aan de stad Kutná Hora
Het Ossuarium van Sedlec bevindt zich in de stad Kutná Hora. Deze oude zilverstad staat vol met monumenten en maakt dan ook onderdeel uit van de UNESCO Werelderfgoedlijst. Naast het bijzondere Ossuarium kun je hier ook een prachtige kathedraal, verschillende kerken en natuurlijk het zilvermuseum bezoeken.