Reizen naar Praag

Vanaf Amsterdam gemeten ligt de hoofdstad van Tsjechië op ongeveer 900 km afstand. Dat lijkt veel, maar Praag is gemakkelijk en in een kort tijdsbestek bereikbaar door middel van vliegtuig, auto of trein. Praag heeft een groot internationaal vliegveld; Praag-Ruzyně, dat op slechts 10 km. afstand van het stadscentrum ligt. Voor wie in het bezit is van een auto is de stad eenvoudig te bereiken via de Duitse autowegen. Een andere comfortabele manier van reizen naar Praag is de nachttrein. Kortom; mogelijkheden genoeg! Overweeg daarom zelf je middelen, budget en persoonlijke voorkeur van reizen voor een geslaagde stedentrip naar Praag.

Vliegen naar Praag

Vliegen is de populairste manier van reizen naar Praag. Vooral voor een korte stedentrip is het vliegtuig ideaal, want je zit binnen 1,5 uur al in Praag. De meeste grote luchtvaartmaatschappijen zoals KLM, Transavia en CSA vliegen op Praag-Ruzyně. Net als ook meerdere low-cost airlines, zoals EasyJet en Ryanair. Er zijn diverse vluchten beschikbaar vanuit zowel Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Brussel. Vanaf het vliegveld kun je gemakkelijk met het openbaar vervoer of taxi verder reizen naar het centrum. Een aanrader is de Cedaz shuttle service. Deze bus stopt bij het metrostation Namesti Republiky, waar je gemakkelijk met een metro de stad in kunt. Een kaartje kost ongeveer €3,- die je bij de chauffeur kunt kopen. Je kunt ook een Cedaz minibus nemen, deze is iets duurder maar stopt wel voor je hotel.

Met de auto naar Praag

Reizen met de auto naar Praag kent ook zijn voordelen. Je bent namelijk niet afhankelijk van openbaar vervoer en dus flexibel in je bewegingsvrijheid. Daarnaast zijn er goede wegen en bereik je, als je kunt doorrijden, al in zo’n 8 uur in de stad. Een goede route naar Praag is bijvoorbeeld via Hannover, Leipzig en Dresden. De verkeersregels komen overeen met die in Nederland.
Hou er wel rekening mee dat voor de snelwegen in Tsjechië tol moet worden betaald. Hiervoor kun je een vignet kopen bij de Tsjechische grensovergangen. Daarnaast is in sommige delen van de binnenstad weinig autoverkeer mogelijk, je kunt dus niet overal komen. Over het algemeen kun je je auto wel gemakkelijk kwijt in de stad in de parkeerplekken van het hotel of op de P+R parkeerterreinen. Het veiligste is wel om een bewaakte parkeerplek/garage te zoeken.

Met de trein naar Praag

Een prima alternatief voor het vliegtuig of de auto is om met de trein naar Praag te reizen. Je kunt ‘s nachts reizen, waardoor je weinig tijd verliest en op een aangename tijd arriveert. De City Night Line rijdt dagelijks tussen Amsterdam Centraal en station Praha hlavní nádraží, het grootste station van de stad. Met deze nachttrein reis je in ongeveer 15 uur via Düsseldorf, Hannover, Berlijn en Dresden naar hartje Praag. Als je liever overdag reist, zal je wel een overstap moeten maken. Dan kun je de treinen die via Frankfurt of Berlijn rijden nemen en een aansluiting hebben op de bestemming Praag. Hiermee duurt je reis tussen de 11 en 13 uur.

Openbaar vervoer in Praag

Je kunt zorgeloos gebruik maken van het openbaar vervoer in Praag. De stad is vertegenwoordigd met alle moderne vervoersmiddelen en is door een dicht netwerkt van diverse vervoerswegen makkelijk bereisbaar. Metro’s, bussen, treinen en trams rijden vaak en volgens dienstregeling. Taxi’s in Praag zijn over het algemeen goedkoop, maar informeer altijd vooraf even naar de prijs. Zie voor meer infromatie de pagina “Openbaar vervoer in Praag“.