Representatiehuis

Praag staat bekend als een architectonische parel met een aantal belangrijke en unieke gebouwen van zijn tijd. Het Representatiehuis (Obecní Dům) bijvoorbeeld, vertegenwoordigd de Jugendstil, de Duitse benaming voor Art nouveau uit het begin van de 20e eeuw. Het werd ingericht als een groot cultureel centrum met een concertzaal.

Representatiehuis - Obecni Dum - Foto: Cyril Doussin (Flickr)

Representatiehuis – Obecni Dum – Foto: Cyril Doussin (Flickr)

Als bezoeker zal je ondergedompeld worden in de schitterende beeldhouwwerken, schilderijen, pleisterwerk en ornamenten die zowel buiten als binnen zijn aangebracht. Aan de ingang tref je de hommage aan Praag: een indrukwekkende koepel en mozaïek door kunstenaar Spillar. Binnen is het één groot eerbetoon aan de Tsjechische art deco kunstenaars. De indrukwekkende kroonluchters aan het hoge plafond zijn oogverblindend.

Het Representatiehuis is open voor bezoekers. Onder leiding van een gids kom je wel in ruimtes, die normaal afgesloten zijn, zoals de rijkelijk versierde Smetanazaal, de huidige thuisbasis van het Praags Symfonie Orkest. In het gebouw bevinden zich 2 restaurants en een café, in prachtige art deco stijl, waar ze naast een goede bak koffie vele heerlijke taartjes serveren!