Door de jaren heen is de Praagse restaurantcultuur flink veranderd en zeker in positieve zin. Je kunt tegenwoordig eten in rococo paleizen, gezellige biertuinen en sfeervolle visrestaurantjes aan de rivier.
Kampa Park is bijvoorbeeld een restaurant dat prachtig gelegen is tussen de Moldau en de Praagse Burcht. Hier kan je genieten op één van de mooiste terrassen van één van de beste visschotels van Praag.
Voor wie een traditionele Tsjechische maaltijd wil proberen zoals sumavask bramborov polevka en goulash in combinatie met een heerlijk nationaal pilsener bier moet zeker een bezoek brengen aan restaurant en tevens bierbrouwerij U Fleku.
In Praag is voor ieder wat wils, want je kunt kiezen uit een aanbod van meer dan 1.200 verschillende restaurants. Chinees, Italiaans of Frans, bijna alle wereldkeukens zijn wel vertegenwoordigd. Maar probeer ook zeker iets uit de traditionele Tsjechische keuken, je zal blij verrast worden.
Mocht je tijdens de kerstdagen een bezoek aan Praag brengen, ga dan bijvoorbeeld naar Konirna Restaurant, waar je de traditionele kerstspecialiteit kapr marinovany kan proeven.
Let bij het uitzoeken van een leuke locatie wel goed op de benaming van de gelegenheden, want dit kan verwarrend zijn. Een restaurace kan namelijk ook een café zijn. Vinárna betekent eigenlijk wijnbar, maar ook sommige restaurants gebruiken ook deze aanduiding. Stap gewoon binnen om een kijkje op de kaart te nemen.
De lunch is de meest uitgebreide maaltijd van de dag en kan wel tot 4 uur in de middag lopen, waarna je al bijna weer kan aanschuiven voor het diner. Voor het eten ben je over het algemeen niet veel geld kwijt en ook drank hoeft niet duur te zijn. Bier is namelijk de nationale drank van Tsjechië, waardoor een pilsje in een restaurant vaak goedkoper is dan een kop koffie of glas frisdrank.
Je moet wel oppassen voor extra’s op de rekening. Zo willen sommige restaurants nog weleens 23% extra BTW rekenen. Dit is echter al verwerkt in de prijs, dus trap hier niet in. Verder worden er soms hapjes op tafel gezet, zoals koekjes of nootjes. Als je hier iets van eet, moet je ervoor betalen. Hetzelfde geld voor een extra stuk brood of ander bijgerecht. Fooi geven is wel gebruikelijk, ze passen de regel toe “afronding naar boven”. Met een fooi van 5% tot 10% zit je zeker goed.
Proef hier de authentieke Tsjechische keuken:
Exclusieve en fine dining restaurants in Praag:
Bijzondere en trendy restaurants in Praag: