Restaurants in Praag

Door de jaren heen is de Praagse restaurantcultuur flink veranderd en zeker in positieve zin. Je kunt tegenwoordig eten in rococo paleizen, gezellige biertuinen en sfeervolle visrestaurantjes aan de rivier.

Kampa Park is bijvoorbeeld een restaurant dat prachtig gelegen is tussen de Moldau en de Praagse Burcht. Hier kan je genieten op één van de mooiste terrassen van één van de beste visschotels van Praag.

Voor wie een traditionele Tsjechische maaltijd wil proberen zoals sumavask bramborov polevka en goulash in combinatie met een heerlijk nationaal pilsener bier moet zeker een bezoek brengen aan restaurant en tevens bierbrouwerij U Fleku.

In Praag is voor ieder wat wils, want je kunt kiezen uit een aanbod van meer dan 1.200 verschillende restaurants. Chinees, Italiaans of Frans, bijna alle wereldkeukens zijn wel vertegenwoordigd. Maar probeer ook zeker iets uit de traditionele Tsjechische keuken, je zal blij verrast worden.

Mocht je tijdens de kerstdagen een bezoek aan Praag brengen, ga dan bijvoorbeeld naar Konirna Restaurant, waar je de traditionele kerstspecialiteit kapr marinovany kan proeven.

Let bij het uitzoeken van een leuke locatie wel goed op de benaming van de gelegenheden, want dit kan verwarrend zijn. Een restaurace kan namelijk ook een café zijn. Vinárna betekent eigenlijk wijnbar, maar ook sommige restaurants gebruiken ook deze aanduiding. Stap gewoon binnen om een kijkje op de kaart te nemen.

De lunch is de meest uitgebreide maaltijd van de dag en kan wel tot 4 uur in de middag lopen, waarna je al bijna weer kan aanschuiven voor het diner. Voor het eten ben je over het algemeen niet veel geld kwijt en ook drank hoeft niet duur te zijn. Bier is namelijk de nationale drank van Tsjechië, waardoor een pilsje in een restaurant vaak goedkoper is dan een kop koffie of glas frisdrank.

Je moet wel oppassen voor extra’s op de rekening. Zo willen sommige restaurants nog weleens 23% extra BTW rekenen. Dit is echter al verwerkt in de prijs, dus trap hier niet in. Verder worden er soms hapjes op tafel gezet, zoals koekjes of nootjes. Als je hier iets van eet, moet je ervoor betalen. Hetzelfde geld voor een extra stuk brood of ander bijgerecht. Fooi geven is wel gebruikelijk, ze passen de regel toe “afronding naar boven”. Met een fooi van 5% tot 10% zit je zeker goed.

Proef hier de authentieke Tsjechische keuken:

 • Bredovský Dvůr – Politických Vězňů 13
  Dit restaurant is op loopafstand van het Wenceslas Plein. Het is erg populair omdat het bekend staat om de specialiteiten ribs en eend en daarnaast is het ook goed betaalbaar.
 • U Sádlů – Klimentská 1203/2
  Door de middeleeuwse aankleding heeft dit restaurant een spannende uitstraling. Heerlijk eten, flinke porties en een goede prijs kwaliteit verhouding.
 • David Restaurant – Tržiště 611/21
  Ideaal als je het drukke toeristische gebied vermijden. Dit knusse, traditionele restaurant ligt vlak bij Lesser Town Plein en tegenover het prachtige Schonborn paleis.

Exclusieve en fine dining restaurants in Praag:

 • U Zlate Studně – U Zlaté Studně 4
  Dit stijlvolle restaurant ligt op de vierde verdieping van het Golden Well Hotel. De inrichting is een combinatie van de renaissance en modern design. Originele smaken in gerechten aangevuld met heerlijke wijnen.
 • Hergetova Cihelna – Na Kampě 8b
  Gelegen aan de rand van de Vltava rivier heeft dit restaurant een prachtig uitzicht op de Charles Bridge. Op de kaart staan creatieve variaties op Tsjechische en internationaal bekende gerechten.

Bijzondere en trendy restaurants in Praag:

 • Céleste Restaurant & Bar – Rašínovo nábřeží 1981/80
  Door de unieke ligging in de bovenste twee verdiepingen van het “Dansende huis” (één van de meest opvallende gebouwen van Praag) geniet je van een prachtig uitzicht over de stad.
 • Nostress – Dušní 10
  Naast de heerlijke fusion gerechten uit de Frans-Aziatische keuken kun je ook direct de wisselende fotocollecties in de stijlvolle expositieruimte bewonderen. Een echte belevenis.
 • U Zlaté Konvice – Staroměstské nám. 26
  Deze vroegere taveerne uit de vijftiende eeuw ligt aan het Staroměstské náměstí, oftewel het beroemde “plein van de oude stad”. Het restaurant ligt 38 treden diep onder de grond, dat garant staat voor een bijzonder sfeer.